Odkritje

Raziskava objavljena v letu 2001 je pokazala da se fluorid (F) nalaga v epifizo s starostjo in je vzrok za povečano kalcifikacijo žleze. Enajst trupel so secirali in njihove epifize so vsebovale:

»Odkrili smo pozitivno korelacijo med epifizo F in epifizo Ca (r=0,73, P=0,02) a nobene korelacije med epifizo F in kostnim F. Do starosti je epifiza hitro nabrala F/Ca razmerje, ta je višji kot v kosteh.« Vir

Kaj je epifiza?

Epifiza ali češarika je majhna endokrina žleza v možganih vretenčarjev in ji včasih rečemo »tretje oko«, saj je občutljiva na svetlobo, je centralno lociran organ z celičnimi funkcijami ki spominjajo na človeško mrežnico.

En članek opisuje vlogo epifize v bolj tehničnem smislu: »vloga nevizualnega fotoreceptorja je, da usklajuje periodične funkcije živih organizmov svetlobi v okolju, da bi pomagal preživeti različnim vrstam v različnih biotopih.« Vir

Epifiza je najbolj poznana po vlogi proizvajanja hormona melatonina iz serotonina (sproži ga odsotnost svetlobe) in vpliva na vzorec buden/speč in sezonski/čerkeški ritem. Majhen kot grah v obliki stožca se nahaja v bližini centra možganov, med obema poloblama in je edinstvena možganska struktura, ki ni zaščitena s krvno možgansko pregrado. To pojasni zakaj je občutljiva na kalcifikacijo zaradi izpostavljenosti fluoridu.

Več kot Endokrina Žleza

Tehnično je epifiza sesalcev živčno tkivo in celice v epifizi – pinealocit – spominjajo na fotoreceptorje v mrežici.

To je bil vzrok za mnenja, da jo je potrebno prerazvrstiti.

»Po našem mnenju je glavni trend v današnji literaturi o vlogi epifize – samo organ skupin endokrinih žlez – odstopa od te strukture in histokemičnih osnov.« Vir

Epifiza je bila predmet velikega zanimanja že od antičnih časov. Galen jo je opisal v 3. stoletju in filozof René Decartes (1596-1650) opredeljuje epifizo kot »sedež duše«. Njegova ugotovitev za te zaključke je zelo zanimiva:

»Moje stališče je, da je ta žleza glavni sedež duše in kraj v katerem se oblikujejo naše misli. Razlog je ta, da ne najdem nobenega dela možganov, razen tega ki ni podvojen. Ker vidimo eno stvar z dvema očesoma in slišimo en glas z dvema ušesoma in ker v kratkem nimamo več kot ene misli naenkrat, gre za vtis, ki je vstopil skozi dve očesi ali dve ušesi in tako naprej, združil med seboj v nekem delu telesa predno jih smatra duša. Nemogoče je da bi našli enako mesto v celotni glavi, razen ta žleza; poleg tega se nahaja na najprimernejšem možnem kraju za ta namen, v sredini vseh vboklin in jo podpira in obdaja majhna veja vratnih žil, ki prinašajo duhove v možgane.« Vir

Decartes je bil eden redkih filozofov, ki je bil izkušen v vivisekciji in anatomiji, in je pravilno opozoril na edinstveno naravo lokacije epifize v možganih in preskrbe s krvjo.

»Tretje oko« je prav tako dobro znan simbol vzhodne književnosti in konkretno temelji na anatomski strukturi in funkciji epifize.

Kamni Kalcija v Možganih

Kalcifikacija žleze epifize po seciranju spominja na gramoz, sestavljenega iz kalcita (kalcijev karbonat) in/ali kalcijev hidroksiapatit, slednji ki z razliko ni tak kot v zobovini ali kosteh. Vir

Kalcifikacija češarike je povezana s številnimi boleznimi v medicinski literaturi:

Alzheimerjeva bolezen

Bipolarna motnja

Cirkadiana disregeneracija

Hormonsko  neravnovesje: nizek melatonin

Nespečnost

Bolečine v predelu križa

Parkinsonova bolezen

Shizofrenija

Motnje spanja

Kapi

Vir: GreenMedInfo.com

Fluorid kot »zdravilen« Neurotoksin?

Zdaj ko je že bilo ugotovljeno da izpostavljenost fluoridu prispeva k kalcifikaciji epifize ostaja vprašanje: kaj so subjektivni učinki sprememb tkiva na tiste ki so je deležni?

Prozac lahko predstavlja arhetipski primer, kako fluorid vpliva na osebnost/dušo. To zdravilo  (kemijsko ime fluoksetin) je približno 30% fluorida po teži in se trži kot »antidepresiv«, pa čeprav je glavni stranski učinek njegove uporabe in/ali umik samomorilska depresija. Moderna psihiatrija pogosto obravnava depresivne motnje kot »temna noč duše« kot organsko motnjo v možganih, ki je usmerjena ponovnemu prevzemanju serotonina z vsemi potrebnimi kemičnimi sredstvi Fluorid in fluoksetin, v resnici lahko doseže »zdravilen učinek« z zastrupljanjem epifize. Študije na živalih potrjujejo da ko se mišim odstrani epifizo, se te več ne odzivajo na fluoksetin. Vir

Morda je to glavni razlog, zakaj Prozac pozitivno vpliva na tiste, ki so z njim tretirani (zastrupljeni), ta loči osebo od psihospiritualnih konfliktov, ki jih sicer mora zatreti, da ohrani videz razumnosti in funkcionalnosti v družbi, to je nadzor in ne zdravje, cilj takega »zdravljenja«.

Če se Prozac in drugi viri fluorida v našem okolju nalagajo v epifizo, pospešujoč preoblikovanje funkcije tkiva epifize v kalcifikacijo je možno da deluje z dehumanizacijskim in umiritvenim učinkom vseh, ki so pod vplivom tega neurotoksina.

Kako Preprečiti Kalcifikacijo Epifize?

Odprava izpostavljenosti fluoridu je na prvem mestu in prednostna naloga. Začnemo lahko s tem da smo previdni glede prikrite oblike fluorida v teflonu, hrani, pijači iz komunalne vode, vodovodne vode iz pipe, formulah za dojenčke, zdravilih ki vsebujejo fluorid kot Prozac, zobnih pastah, itd. Zbrane so številne študije iz Narodne Knjižnice za Medicino ZDA, o naravnih snoveh, ki ublažijo toksičnost fluorida – tukaj. Tam se nahaja tudi baza podatkov, namenjena iskanju snovi, ki preprečujejo ali delujejo obratno pri patološki kalcifikaciji, ki ima lahko pomen za kalcifikacijo žleze epifize – tukaj. Na koncu, obstaja raziskava o potencialnih vrednosti magnezija in fitata pri zmanjševanju kalcifikacije epifize, ki si jo lahko ogledate tukaj.

Sorodne Objave: