Izvleček iz knjige Mark Dice-a; The Illuminati: Fact & Fiction

Ena izmed prvih napisanih in najbolj popularnih knjig o Illuminatih je bila objavljena leta 1798, avtorja John Robison-a, profesorja filozofije na Edinburški univerzi na škotskem. Poln naslov je Dokazi o zarotah proti vsem verskim in evropskim vladam, izvajajoč se na tajnih srečanjih prostozidarjev, Illuminatov in čitalnicah (Proofs of a Conspiracy Against all the Religious and Governments of Europe Carried on in the Secret Meetings of Freemasons, Illuminati, and Reading Societies). Ime se pogosto skrajša Dokazi o Zarotah (Proofs of a Conspiracy). Kopija knjige je bila poslana Georgu Washingtonu, on pa je v pismu odgovoril, da se zaveda obstoja Illuminatov in njihovega diaboličnega načrta, ločitve ljudi od vlade.

Robisonova knjiga je izjemno pomembna saj je bila napisana v času, ko so bili Illuminati prvič razkriti v javnosti. Gre za pričevanje iz prve roke, kaj so Illuminati počeli in kako je javnost izvedela za njih. Robison je uvidel pomembnost dokumentiranja teh dogodkov in njegovo pisanje ostaja bistveno za vsakega, ki želi popolnoma razumeti Illuminate. Vključil je velik del originalnih zapisov Adama Weishaupta in ostalih članov, ki so postali javni kmalu po njihovem odkritju. Z branjem besed Weishaupta in iz poudarjenih načrtov v njegovih zapisih, postane jasno da je imel zapletene zlobne cilje, ter da je vedel natanko kako lahko Illuminati ugrabijo in zasežejo kontrolo vlade, medijev in ostalih ključnih inštitucij. 

Robison zapiše: »Združenje o katerem govorim je red Illuminatov, ustanovil ga je leta 1775 Adam Weishaupt, profesor Kanonskega zakona iz univerze v Inglostadtu, ki ga je ukinil nemški volilni knez Bavarske leta 1786, a je bil zopet vzpostavljen takoj za tem pod drugim imenom, v drugi obliki po vsej Nemčiji. To je bilo ponovno zaznano in navidezno razbito; a do takrat je že razvilo takšne korenine, da obstaja brez zaznavanja in se je razširilo v vse države v Evropi. Prvikrat se je pojavilo med prostozidarji, a je popolnoma drugačno od prostozidarstva.« (1)

Robison do potankosti pojasni kako je informacija o Illuminatih postala javna, potem ko so odkrili originalne papirje. Zapisal je: »V začetku leta 1783 so bili štirje profesorji Marianden Akademije, Utschneider, Cossandey, Renner in Grunberger privedeni na zaslišanje o njihovi zaprisegi zvestobe redu Illuminatov. Priznali so, da mu pripadajo in po podrobnejših preiskavah so izdali ceremonije in formalnosti njihove ustave in principov. Njihova deklaracija je bila takoj objavljana in je prejela veliko nenaklonjenost. Red naj bi z zaprisego zavračal krščanstvo in vsem ki so to zavrnili, ni bilo dovoljeno na višje stopnje.« (2)

«Zbirka originalnih papirjev in dopisovanj je bila najdena v hiši Zwack-a (Xavier von Zwack, član) leta 1786. Naslednje leto je bila najdena večja zbirka v hiši barona Bassus-a; od takrat je baron Knigge, najbolj aktiven član polega Weishaupta, objavil poročilo njihovih najvišjih stopenj, ki jih je oblikoval on sam.« (3)

V literarnih spominih živečih avtorjev Velike Britanije objavljeno v Londonu leta 1798 piše: »Jeseni leta 1797 je profesor Robison objavil knjižno izdajo z naslovom Dokazi o zaroti. Izdaja je bila dobro sprejeta, čeprav nekoliko prenagla za knjigo s takšnimi posledicami, je dobro naslovljena iz same avtentičnosti kot teme, za resno pozornost vsakega bralca. Pride do enakega zaključka kot Memoirs of Abbe Barruel, ta ilustrira zgodovino Jakobizma, pa čeprav sta avtorja nepovezana in sta poizvedovala na različne načine. Dvignila je ogromno prahu (in žal nam je za tak videz) in sovraštva proti profesorju, kljub temu da je bila napisana z najboljšimi motivi, v kar smo popolnoma prepričani. Tega članka ne moremo zaključiti brez občudovanja principov in odkrite vneme, ki jo je prikazal profesor Robison in ob tej priložnosti gre zasluga in toplo priznanje od skupnosti na sploh

Spoštovanja vreden dr. Erskine, ki je bil sosed John-a Robison-a in je 25. septembra v Edinburgu v pismu zapisal: «Zelo cenim knjigo profesorja Robison-a. Nekatera najbolj šokantna dejstva, ki jih vsebuje, sem poznal pred publikacijo iz časopisnih izdaj takratne zgodovinske cerkve od profesorja Koester-ja iz Giessna, in mu posodil vse številke, ki se nanašajo na to temo. Tri leta je bilo to dragoceno delo prekinjeno, ali zaradi zvijač Illuminati prodajalcev knjig, da se prepreči prodaja in širjenje, ali pa zaradi slabega zdravja avtorja, tega pač ne vem

Ta pričevanja in druga, kažejo da Robison ni bil »teoretik zarote« ampak je preprosto dokumentiral kaj Illuminati so in kakšni so njihovi cilji, takoj po njihovem odkritju.

V knjigi Dokazi o Zaroti, Robison tudi opiše sprejemni obred v regent stopnjo (vladarjev namestnik) Illuminatov, ki je bila blizu najvišje v hierarhiji. Je izjemno podobna satanističnemu obredu v Skull and Bones na univerzi Yale. Robison opiše da med Illuminati obredom, novinec gleda v okostnjaka in pri stopalih sta krona in meč. Nato je bil vprašan: »Je skelet kralja, plemiča ali berača.« Ne glede na odločitev je predsednik razglasil, »karakter človeka je edino kar je pomembno.«

Znotraj Skull and Bones glavnega štaba znanega kot Thomb (grobnica) pri Yale je zapis na katerem piše »Wer war der Thor, wer Weiser, Bettler oder Kaiser? Ob Arm, ob Reich, im Tode gleich.«  V slovenščini: »Kdo je bil bedak, kdo je bil modrec, berač ali kralj? Reven ali bogat, v smrti so vsi enaki.« To je le ena od identičnih povezav med Bavarskimi Illuminati in Skull and Bones združbo. Eden od ustanoviteljev Skull and Bones William Huntington Russell, se je po študiju v Nemčiji vrnil in kmalu zatem začel z organizacijo leta 1832. »Bonesmen«, ki dejansko spregovorijo o organizaciji bodo priznali da je Russell dobil dovoljenje od »nemške tajne združbe«, ko je študiral tam in se nato vrnil v Ameriko, kjer je začel z Skull & Bones. Ta nemška tajna združba ni druga kot Illuminati.

John Robison-ova Dokazi o Zaroti je v tisku še danes in hvaležni smo da se ni izgubila v zgodovini. Poleg tega da daje zgodovino Illuminatov in okoliščine v katerih so bili odkriti, Robison vključuje celotna pisma, ki jih je napisal Adam Weishaupt sam, kot tudi drugih članov na visokih stopnjah. Iz teh originalnih pisarij, se je moč naučiti, da Illuminati niso bili samo skupina »svobodomislecev«, ki so se bali preganjanje katoliške cerkve, ampak so hoteli nadomestiti pozicijo moči oni sami, da bi lahko vladali družbi kot kralji.

1.       Robison, John – Proofs of a Conspiracy, stran 9

2.       Robison, John – Proofs of a Conspiracy, stran 60-61

3.       Robison, John – Proofs of a Conspiracy stran 76

Sorodne Objave: