Bolezen, nealkoholna zamaščena jetra (NZJ) skokovito raste po vsem zahodnem industrijskem svetu in je postala najbolj pogosta bolezen jeter.  Samo v ZDA zboli z NZJ okoli 30 milijonov ljudi. To lahko vodi v cirozo jeter, odpovedjo jeter in celo raka.

Do NZJ ne pride zaradi prekomernega pitja alkohola, niti ne zaradi hepatitisa B in C. To je zaradi našega modernega načina prehranjevanja SAP (standardna ameriška prehrana), ki se je razširila po vsem svetu.

Do zamaščenih jeter pride, ko maščobni lipidi zasedejo mesto jetrnih celic in zavzamejo 5% teže jeter. Nealkoholna zamaščena jetra so povezana z metabolnim sindromom in sladkorno boleznijo tipa 1 in 2, kar pomeni, da ima NZJ več opraviti z prekomernim uživanjem sladkorja kot pa z nasičenimi maščobami.

Uživanje nepredelane nasičene maščobe, take ki jo najdemo v ekološko pridelanem maslu, sirih ter mesu živali iz pašnikov, ne povzroča zamaščenih jeter.

VFKS (visoko fruktozni koruzni sirup) je glavni osumljenec poleg trans maščobnih kislin, ki jih vsebujejo procesirana olja. VFKS najdemo v vseh vrstah živil, tudi v salamah. Poleg tega, da VFKS zasvoji, je tudi zelo dober konzervans.

Mehanika nealkoholna zamaščenih jeter

VFKS je problem za jetra, saj so jetra odgovorna za 100% presnovo fruktoze. Kar se ne metabolizira se shrani kot maščoba. To velja tudi za glukozo vendar so jetra odgovorna za presnovo le 20% glukoze.

Od 120 kalorij glukoze se ena kalorija shrani kot maščoba. Celice po vsem telesu prebavijo glukozo zelo hitro. Istih 120 kalorij VFKS se prebavi drugače in sicer se 40 kalorij shrani kot maščoba, ki pretežno ostanejo v jetrih.

Lahko ste prepričani, da je porast debelosti med odraslimi in otroci posledica VFKS, ki se uporablja v slaščicah več kot glukoza, kolačih in drugih predelanih živilih, ki se ne štejejo za sladke.

Eden od treh testiranih VFKS izdelkov je vseboval toksične količine živega srebra. Očitno se živo srebro direktno uporablja pri izdelavi VFKS ali pa je stranski produkt. Toksično živo srebro se lahko zatakne v jetrih.

Pri prebavi VFKS-ja v jetrih nastaja sečna kislina. Sečna kislina poviša krvni pritisk, povzroča protin in vodi do okvare jeter.

Večina koruze je gensko spremenjene in prav ta koruza je prva izbira proizvajalcev VFKS. GSO hrana uniči probiotične bakterije in tako ovira prebavo ter poleg drugih mnogih stranskih učinkov, oteži delo jeter.

Preprečevanje in zdravljenje NZJ

Visoko fruktozni koruzni sirup je povsod. Včasih ga imenujejo koruzni sirup ali glukozno fruktozni sirup, vendar je to isto kot VFKS. VFKS zasvoji jedca, kar poveča željo po uživanju hrane, ki vsebuje VFKS pa če tudi ni sladka hrana.

Na primer, ocvrti krompirček je polen VFKS-ja iz preprostega razloga, da bo jedec žele pojesti še več pomfrija in pojesti več pomfrija je enostavno saj VFKS ovira hormon Leptin, ki pove vašim možganom, da ima dovolj hrane.

Preprosto se izogibajte procesirani hrani, gaziranim pijačam, športnim pijačam, hitri hrani ter trans maščobam. Preden kupite izdelek poglejte na seznam sestavin, če vsebuje VFKS, koruzni sirup in glukozno fruktozni sirup. Telovaditi čim bolj pogosto ter omejite vnos alkohola.

Če imate prekomerno težo, sladkorno bolezen in/ali visok krvni pritisk pojdite do zdravnika, da vam pregleda jetra. Če vas diagnozira z NZJ si lahko pomagate s tem o čemer smo govorili, in se izognete bolezni:

Zeliščno mleko iz rastline osat, ki je najbolj primerno za jetra saj vsebuje silimarin in flavonoide, ki gredo direktno v jetra, da popravijo poškodovane celice.

Jemljite veliko vitamina D3 poleg antioksidantov. http://www.naturalnews.com/031577_vitamin_D_scientific_research.html

Predhodnik glutationa pomaga jetrom proizvajati glutationom, kralja antioksidantov. http://www.naturalnews.com/027114_glutathione_antioxidant_GSH.html

Kavni klistir razstruplja vaša jetra neposredno. http://www.naturalnews.com/026289_coffee_enemas_enema.html

http://www.naturalnews.com/036466_NAFLD_natural_treatment.html

http://www.family-health-info.com/non-alcoholic-fatty-liver-disease.html

http://bodyecology.com/articles/mercury-in-your-diet#.UCFUBqP4XTo

Sorodne Objave: