Velika zmaga za zdravstveno svobodo se je zgodila na Poljskem, kjer so uradno prepovedali vse nasade Monsantovega MON810, gensko spremenjeno (GSO) koruzu, ki proizvaja BT insekticid v vsakem jedru koruze.

Odločitev so sprejeli po tem, ko so ulice zavzeli na tisoče protestnikov, kjer so izrazili nezadovoljstvo in nesporno dejstvo, da je koruza MON810 in kemikalije s katero jo škropijo vsaj delno odgovorne za sindrom izginjanje kolonij (Colony Collapse Disorder (CCD)). Fenomen se pojavlja po celem svetu v katerem celotni roji čebel izginejo ali pa umrejo.

»Odlok je v delu. Uvaja popolno prepoved seva koruze MON810 na Poljskem« je dejal Poljski minister za poljedelstvo Marek Sawicki, ki je tudi pojasnil medijem, da kaže, da je cvetni prah MON810 odgovoren za dodaten udarec že upadajočemu številu čebel v državi in drugod.

Glede na poročila je Poljske, ker je prepovedala koruzo MON810, postala prva država, ki je priznala povezavo med gensko spremenjeno koruzo in sindromom CCD. Prav tako Poljska potrjuje ugotovitve številnih prejšnjih študij, ki so ugotovile povezavo med BT GS koruzo in umiranjem čebel tudi neodvisno raziskavo katero je izvedel čebelar iz Pennsylvania John McDonald.

Raziskava McDonald-a je pokazala, da čebele, ki so nabirale cvetni prah v bližini BT rastlin niso pridobile ustrezno težo in niso proizvedle medu v svojem čebelnjaku (skladišču za med), ko bi morale.  Njihovi kolegi, ki niso bili v bližini BT rastlin, so pa po drugi strani proizvedli več kot dvakrat več medu, ki so ga potrebovali za preživetje čez zimo. http://www.naturalnews.com/025287.html

V marcu so devet evropskih držav – Belgija, Velika Britanija, Bolgarija, Francija, Nemčija, Irska, Slovaška – uspešno blokirale prizadevanje s strani Danskega EU predsedovanja, da bi razširili pridelavo GSO pridelkov v Evropi. Približno v tem obdobju je Francija sama prepovedala MON810.

Med tem pa ZDA še vedno promovira svojo neurejeno gojenje in uporabo gensko spremenjenih pridelkov. Kljub prizadevanju številnih skupin ljudi, da bi vsaj omejili GSO kmetijstvo vključno s številnimi pobudami zveznih držav, da bi GSO izdelke označili. Za zdaj Monsanto še vedno prevladuje večji del kmetijskih površin v ZDA.  

Posnetek protesta na Poljskem.

http://www.naturalnews.com/036010_Poland_Monsanto_GM_corn.html

http://www.polishnews.com

http://capwiz.com/grassrootsnetroots/issues/alert/?alertid=22033501

http://www.honeybeehaven.org/content/take-pledge

http://persianoad.wordpress.com/2008/01/10/nvironmental-destruction-and-biotechnology-could-genetically-modified-crops-be-killing-bees/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18206234

http://naturalsociety.com/poland-ban-monsantos-genetically-modified-maize/

Sorodne Objave: