Gradi se prvo ‘pametno mesto’ v Aziji – to bo služilo kot eksperiment visoko-tehnološke tiranije, ki bo zagotovo odgovor kolapsu trenutne ere človeške industrijske civilizacije.
 
Poimenovano Songdo, mesto bo ležalo v celoti na umetnem otoku v Rumenem morju in bo vključevalo prav vsak vidik orwellske ‘super države’ ki si ga lahko zamislite.
 
Milijone brezžičnih senzorjev in mikročipov bo vgrajenih v celotno mestno krajino. ‘Pametno naprave’ kot hladilnik, ki vam bo povedal kdaj vam zmanjkuje določene hrane in ogledala v kopalnici, ki vas informirajo o vašem fizičnem zdravju, bodo v vsakem stanovanju.
Songdo bo imel tudi zelo vidno značilnost, ‘TelePresence‘ tehnologijo, kar pomeni velikanski video zaslon povsod. ‘TelePresence‘ je ‘Skypu’ podobna inovacija, ki jo je razvil Cisco, ta omogoča ljudem priročne video klice, vsem z enako tehnologijo na domu ali v pisarni.
 
Prinaša tudi takšne inovacije, kot so luči ki se samodejno prilagajajo glede na število ljudi na ulici, kot tudi ‘centralni hub’ ki spremlja skoraj vse vidike mesta v realnem času, Sondgo je zagotovo prvo mesto te vrste, poleg drugih kot je PlanIT Valley na Portugalskem ki je na obzorju.
 
Tehnologija je nevtralna, trenutni vrednostni sistem ni: zakaj bo Songdo padel
 
Problem Sondga ni v inovacijah in visoko-tehnoloških sistemskih pristopih, za ustrezno vzdrževanje mesta v 20. stoletju, pač pa, da zagotavlja tistim ki trenutno nadzorujejo Zemljo in vire, učinkovito obvladovanje – in upam si reči, zasužnjenje – celotne človeške populacije.
 
Ljudska gibanja, trajnostne organizacije kot sta Zeitgeist in projekt Venus predlagajo podobne napredne sisteme za mesta, kot sredstva za »posodobitve« našega trenutnega neučinkovitega modela urbanega okolja. Kar ločuje cilje obeh organizacije zlasti z vzponom Songdu podobnih mestnih sistemov, je dejstvo da obe skupini zagovarjata prilagoditev naših človeških vrednostnih sistemov pred selitvijo v novo učinkovito krajino. Brez teh sprememb v globalnem človeškem družbenem redu, se bodo »pametna mesta« sprevrgla v zapor z visoko tehnologijo pod majhno skupino skrajnih sociopatov.
 
Znanstvena fantastika opozarja pred visoko tehnološkimi nadzornimi omrežji
 
Orwellska mesta prihodnosti zagotovo niso nov koncept na področju znanstvene fantastike. V vsakem primeru funkcionalnega (ali nefunkcionalnega) distopičnega modela so državljani obravnavani kot živina, in vsak njihov korak je tako sleden kot tudi evidentiran. V svetu kjer so naši vrednostni sistemi povsem prilagojeni v obsegu ki jih predlaga Zeitgeist in projekt Vensu, ni prave omembe v katerem oseba ali skupina obvladuje druge z visoko tehnologijo. Vendar pa v krajih kot je Songdo, je matematično gotovo – glede na trenutno vrsto psihologijo naše vrste – da bo surova korupcija prevzela oblast mesta z milijoni prebivalcev, kar se bo na koncu izkazalo za bolj napredno obliko tega, kar je nekoč bil Hitlerjev Tretji Rajh.
 
Songdo bo predvidoma končan leta 2015. Če bo dokazano uspešen model nadzorovanja, ni dvoma, da si bodo elite mnogih različnih mestnih oblasti prizadevale integracije iste tehnologije v svojih ukaznih-omrežjih, da dobijo mnogo bolj trdnejši oprijem nad njihovimi »nediscipliniranimi« prebivalci.
 

Sorodne Objave: