Vsi poznamo stari ljudski rek – rožmarin, za spomin. Sodobna znanost dan za dnem potrjuje tovrstne ljudke modrosti, stare nekaj sto ali tudi nekaj tisoč let. Tako je bilo tudi v primeru rožmarina. Nedavna študija je potrdila, da ta prijetno dišeča začimbnica ne izboljša samo spomina, ampak tudi mentalno poživlja in pomaga okrepiti koncentracijo. Deluje tako na študente kot na upokojence, torej ne glede na generacijo.

 

Pri tem je niti ni treba zaužiti (čeprav je vselej dobra zamisel tudi to) ali jemati v obliki prehranskega dopolnila! Dovolj je, da le malce povohamo rožmarinovo eterično olje in naši utrujeni možgani se bodo takoj prebudili.

 

V študiji so testirali 20 ljudi, ki so morali močneje ali rahleje vdihniti vonj rožmarinove esence. Čim močnejši je bil vonj, tem opaznejši je bil učinek. Ocenjevali so razpoloženje testirancev in njihove dosežke pri raznih kognitivnih testih. Rožmarin je izboljšal tudi njihovo razpoloženje, toda ta učinek ni bil nič v primerjavi s tem, kako spodbudno je vonj vplival na možgane, zbranost in umske sposobnosti. Tudi druge študije so potrdile, da je rožmarin odličen naravni stimulans za možgane. Vsa kemija, naprodaj v pločevinkah iz te ali one reklame, se pred rožmarinom lahko skrije.

 

Največje presenečenje pa niso bili poživljajoči učinki rožmarina na možgane, temveč dejstvo, da so v krvi testirancev odkrili učinkovino 1,8 cineol (iz skupine monoterpenov, najdemo ga tudi v timijanu, materini dušici, poprovi meti, vinski rutici, sivki itd.). Ta hlapna zdravilna snov je iz eteričnega olja bliskovito prodrla prek nosne sluznice v krvni obtok. Nič čudnega, da je aromaterapevtski pristop eden od temeljev (bodoče) naravne medicine.

 

Sočasno posredujem še kratko vajo, poimenovano “Superbrain Yoga” (joga za super možgane), ki prav tako izboljša spomin, osredotočenosti in usklajenost leve in desne možganske polovice. Možganska joga je več kot enostavna, vključuje pa:

 

1 vajo

2 akupresurni točki

4-minutni video

5 minut vadbe na dan

 

Superbrain Yoga temelji na principih bioenergije in ušesne akupresure. Vaja se je odlično obnesla tudi pri hiperaktivnih otrocih, otrocih z motnjo pomanjkanja pozornosti, otrocih z avtizmom in tistih z razvojnimi in umskimi motnjami. S slikanjem so ugotovili, da se po izvedbi vaje poveča električna aktivnost možganov. Vajo si lahko ogledate tule.

 

http://www.youtube.com/watch?v=KSwhpF9iJSs&feature=related

 

In še povezava do spletne strani Superbrain Yoge; www.superbrainyoga.org

 

Trenirajte možgane, ovohavajte rožmarin in povejte naprej! © Zdravje PovejNaprej

http://www.huffingtonpost.com/2012/02/27/rosemary-brain-memory-18-cineole_n_1304250.html

Sorodne Objave: