Druga verzija Stuxnet črva je skoraj identična prvi

Ponovni pojav Stuxnet črva v skoraj enaki obliki kot prejšnji pojav naznanjuje “nov val kibernetske vojne” in če upoštevamo dejstvo, da so prejšnjo verzijo ustvarili Američani in Izraelci, je očitno, kje bi morali tudi tokrat iskati krivca.

Analitiki pri ameriški družbi McAfee in Symantec so si enotni, da je bil napredni črv imenovan ‘Duqu’ razposlan z nalogo zbirati podatke za prihodnje napade na kontrolne centre industrijskih sistemov“, poroča AFP.

To izgleda kot izvidniška faza za nekaj veliko večjega“, je AFP-ju o črvu povedal glavni McAfee-jev razvojni analitik Adam Wosotowsky. Črv je dobil ime po predponi DQ, ki jo pušča v datotekah, katere ob svojem delovanju ustvarja.

Nova pojavna oblika črva je namenjena za Bližnji vzhod in je zasnovana, da “v prihodnjosti lansira napad na kontrolne sisteme industrije” s pomočjo nevidnih vdorov v računalniške mreže in gesel, ki jih tam prestreza.

“Družbi McAfee in Symantec sta na podlagi delcev črva, ki jim je bil dan v analizo, povedale, da se del zašifrirane izvršilne kode natanko ujema z zašifriranimi deli Stuxnet črva”, pravi poročilo.

Po lanskoletnem napadu črva Stuxnet na iranske jedrske obrate, poroča New York Times, mesece po tem, ko smo identificirali “Izrael in ZDA kot glavna možna krivca za Stuxnet napad”, je danes jasno, da je bil virus dejansko napisan v ZDA in Izraelu.

“Podtalna dirka v pisanju Stuxneta je bil skupni projekt med Američani in Izraelci z nekaj namerne ali nenamerne pomoči Nemcev in Britancev”, je poročal New York Times 15. januarja.

Tudi po tem, ko so malo da ne priznali, da sta ZDA in Izrael ustvarila Stuxnex za napad na iranske jedrske obrate, to dejstvo v svežih poročilih o novem črvu manjka. Mogoče lahko pričakujemo, da nas bodo zaradi ponovnega pisanja o očitnem spet označili za “teoretike zarote” – medtem, ko ameriški uradniki za kibernetsko varnost osredotočajo svoje moči in denarna sredstva na obrambo pred kibernetskimi napadi, so ravno oni tisti, ki take napade sprožajo. ZDA in Izrael sta ponovno izza napada, ki bo prvinsko usmerjen na provzročanje zmede v iranskem programu plemenitenja urana.

Kot smo že poročali, še preden je New York Times o tem pisal, izza lanskoletnega napada stojita ZDA in Izrael. Veliko razpravljalcev je trdilo, da za takšne trditve ni nobenih dokazov, in so namesto tega krivili Rusijo in Kitajsko ter demonizirali tste, ki so prst uperili na očitne krivce za kroženje takšnih smešnih teorij.

Ko ameriški uradniki za internetno varnost na eni strani govorijo o nujnosti, da se jim da oblast nad internetom zaradi varnosti pred kibernetskimi napadi, po drugi strani pa skoraj izza vsakega dejanja kibernetske vojne stojijo ZDA, to kaže na nove obsege njihove dvoličnosti.

Zgodaj ta teden je tudi postalo znano, da je Obamova administracija načrtovala otvoritveno potezo v vojni z Gadafijevo Libijo s kibernetskim napadom “onesposobitve vladnih sistemov protizračne obrambe”.

Če upoštevamo močne govorice o napadu na Iran, ki sedaj krožijo že več tednov, je ta runda kibernetske vojne lahko tudi otvoritveni salvo za nekaj veliko večjega.

Vir: U.S. & Israel Launch New Phase Of Cyber Warfare

Sorodne Objave: