4 nasveti za uspešno hujšanje

Uspešno hujšanje

Verjetno ga ni junaka na tem svetu, ki se vsaj tu in tam ne bi jezil na nekaj odvečnih kilogramov. V določenih primerih gre res za malenkosti in morda nejevoljo v trenutku, ko kakšno oprijeto oblačilo ni videti najbolj popolno.

A obstajajo tudi primeri, ko je odvečna telesna teža precej resen porok za zdravstvene težave. Se sprašujete, katere? Visok krvni tlak, težave s srcem in ožiljem, ledvicami, jetri, diabetesom, večjo možnostjo infarkta, vsekakor pa so tu (v ekstremnejših primerih) še večje obremenitve za hrbtenico, kolena in gležnje.

Zato vam tokrat na dušo polagamo 4 iskrene nasvete za uspešno hujšanje.

1. Hujšajte zdravo in počasi

Kilogrami se niso nabrali preko noči, in preko noči ne bodo niti odšli. Lahko počnete, kar vas je volja, a za izgubo odvečnih kilogramov bo potreben načrt. Najprej se je potrebno zavedati, da je veliko hitrih in brutalnih diet precej škodljivih za vas in vaše zdravje.

Diete izbirajte modro in se raje držite predpisanih s strani zdravnika ali osebnega trenerja, ki se je v vaš primer še posebej poglobil. Le zdravo hujšanje namreč privede do pravih rezultatov, ne da bi pri tem stradali, se počutili slabo, jezno in morda celo depresivno.

2. Brez vadbe ne bo šlo

Če ste v popularni reviji ali na spletu prebrali, da je znana zvezdnica neverjetno hitro shujšala v enem tednu in pri tem jedla zgolj avokado, to ne bo najbolj relevantna novica za vas. Zavedati se je potrebno, da imajo zvezdniki in spletni vplivneži na voljo veliko denarja, osebne trenerje in tudi prilagojene vadbe za klesanje svojega telesa.

V izgubo telesne teže in ohranjanje njenega optimalnega stanja boste morali vložiti nekaj truda. Potrebna bo dnevna telovadba in morda tudi kakšen dan zahtevnejše rekreacije. Tek, telovadnica, dvigovanje uteži in podobno. Brez muje se še čevelj ne obuje, so rekle naše stare mame, in imele še kako prav.

3. Pripravite načrt hujšanja

Ne glede na to, ali se boste hujšanja lotili sami ali pod vodstvom osebnega trenerja, boste v vsakem primeru potrebovali bojni plan. V primeru, da si boste omislili osebnega trenerja, boste morali navadno zgolj slediti tistemu, kar vam bo zapovedal. Če se boste hujšanja lotili sami, si napišite oporne točke, ki ste jih našli pri osebnem zdravniku, nutricionistu ali drugem kredibilnem viru.

Ko bo načrt pripravljen, preverite, da zajema tudi realno časovnico. Ne odstopajte od nje in ne iščite izgovorov, zakaj nek dan ne morete telovaditi ali se udeležiti treninga. Takrat ko vam bo najtežje, se spomnite zastavljenih ciljev in se zavedajte dejstva, da ste jim vsak dan bližje.

4. Pomembnost motivacije

Ljudje so nekako najmočneje motivirani dan pred pričetkom hujšanja. Takrat je še vse v redu, delovni elan je na vrhuncu, naslednji dan pa se slika prične spreminjati. Pojavijo se boleče mišice in lakota, in prikradejo se temne misli, kako uiti temu ritmu.

Takrat ostanite močni, motivirajte se z nakupom novih oblačil, ki vam bodo prav šele po koncu hujšanja, poglejte slike iz mladosti, ki so vas pripravile do tega, da ste se zahtevnega projekta sploh lotili, in vztrajajte.

Najtežji bo naslednji korak, a že kmalu zatem boste v ritmu in nadvse zadovoljni s seboj. Iz dneva v dan bo lažje in kmalu se boste prebudili v jutro, ko vas bo dobesedno razganjalo od želje po teku v naravi ali kateri drugi vadbi.