Kako izbrati ustreznega psihoterapevta?

Kako izbrati psihoterapevta

Kadar iščemo psihoterapevta, se želimo že vnaprej prepričati, da se bomo z njim dobro razumeli. Proces zdravljenja skozi pogovor ima svoje temelje ravno v dobrem odnosu med stranko in terapevtom. Še kako pomembno namreč je, da se ob terapevtu počutimo varno.

Dandanes lahko pomoč najdemo tudi na spletu. Če iščemo primerno storitev zase, lahko poizvemo, kakšna bi lahko bila cena psihoterapije že v nekaj minutah. Seveda pa moramo upoštevati tudi druge dejavnike, ki so poleg primerne cene pomembni pri zdravljenju.

Kdaj poiskati strokovno pomoč?

Najbolje je, da poiščemo pomoč čim prej, vsekakor pa vsaj takrat, ko nam težave preprečujejo, da normalno živimo svoje življenje. Lahko nas je zaznamoval nek dogodek v preteklosti ali pa imamo negativne misli, ki povzročajo stres, jezo in negotovost. Z iskanjem primerne psihoterapije pride na vrsto tudi razmišljanje o ceni psihoterapevta, ki ga bomo morali seveda plačati sami.

Že pred prvim srečanjem s strokovnjakom se moramo pripraviti tudi na vse, kar sledi. Predvsem je najpogostejši občutek stranke nekakšen podzavestni odpor do osebe, s katero se bo srečala. Ta se pogosto čuti še po naslednjih nekaj obiskih.

Pogosti občutki pri srečanju s terapevti so lahko:

  • Sram nas je pred razkritjem osebnih težavah.
  • Ne želimo priznati, kaj je z nami narobe.
  • Mislimo, da psihoterapevt ne bo zadržal naših težav zase.
  • O določenih težavah nam je težko govoriti (finance, spolnost …).
  • Težko govorimo o stvareh, ki so nas prizadele.

Kje poiskati individualno terapijo?

Ponudnikov terapije je precej, to pa pomeni, da lahko zagotovo prav vsakdo najde zase primernega psihoterapevta. V prvi vrsti ni pomembno, da vi ugajate njemu, ampak ravno obratno. Psihoterapevt mora biti primeren za vas, vam ustrezati v vseh pogledih, kajti nesproščen odnos vas ne bo pripeljal do rešitve, ki jo iščete.

Psihoterapevt

Hitro lahko ugotovimo, da nam iskanje cene psihoterapije prek spleta ne pokaže samo različnih cenikov, ampak tudi najrazličnejše druge podatke. Med njimi denimo stopnjo izobrazbe psihoterapevta ter njegove izkušnje. Večina od njih ima že veliko izkušenj pri svojem svetovalnem delu. Lahko pa se zgodi, da nam bo pomagal psihoterapevt, ki se v svoj posel šele uvaja. Take seje običajno potekajo pod nadzorom mentorja, ki pa lahko tudi sam aktivno sodeluje pri našem okrevanju.

Lastnosti psihoterapevta so pomembne!

Pomembno je, da nam naš psihoterapevt vzbuja občutek varnosti in zaupanja. Sama terapija je lahko precej čustven proces, zato je pomembno, da se ves čas počutimo sproščeno. Bodimo prepričani, da se lahko terapevtu v popolnosti izpovemo in mu povsem zaupamo.

Lahko se zgledujemo po sledečih smernicah:

  • Terapevtu moramo zaupati.
  • Povprašajmo, ali ima terapevt dolgoletne izkušnje z psihoterapijo.
  • Tudi terapevtu v uvajanju moramo zaupati.
  • Terapevt, ki se uvaja, mora imeti nadzor mentorja.
  • Poskušajmo si izbrati terapevta, ki ima izkušnje pri ljudeh s podobno težavo.

V vsakem primeru bomo pri iskanju cene psihoterapije lahko hitro našli pomoč, ki jo potrebujemo. Vzemimo si torej čas in poskrbimo za svoje zdravje!