4 vrste zobnih aparatov: katerega izbrati?

Vrste zobnih aparatov

Vsi se dobro zavedamo, kako močno orožje je naš nasmeh. Ta nam odpira vrata v poslu in pomaga sklepati nova prijateljstva. Več kot dobrodošel pa je lep nasmeh tudi pri dvorjenju simpatiji. Ampak, kaj če naš nasmešek ni izraz samozavesti, ker nam ni všeč?

Do tega lahko pride seveda zaradi napačne rasti zob, ki se lahko prekrivajo, je med njimi preveč presledka ali kakšno drugo nesorazmerje, ki kvari naš nasmeh. V tem primeru si lahko pomagamo z zobnim aparatom. Ampak s katerim? V osnovi jih delimo na fiksne in snemne, a tudi to še ni vse.

1. Zunanje zvezdice

V zadnjih letih (sploh pri otrocih) najbolj priljubljen zobni aparat je tisti, pri katerem ortodont na zunanjo stran zob namesti tako imenovane zvezdice, ki povezane z žičko skrbijo za poravnavanje zob v ustrezen položaj.

Aparat za zobe - zunanje zvezdice
Zunanje zvezdice veljajo za najpogosteje uporabljen zobni aparat.

Tovrstne zvezdice so lahko različnih barv, celo oblik, in so postale pravi mali hit med mlajšo populacijo. A niso vsi tako zelo navdušeni nad nasmeškom, skozi katerega kažejo to novo pridobitev. Tudi za tiste seveda obstaja rešitev.

2. Notranje zvezdice

Gre za podoben sistem poravnavanja zob, kot je bil prvi, le da v tem primeru zobni aparat ni tako zelo viden. Še vedno sicer, a mnogo bolj skrit. Tak zobni aparat je nekoliko težje namestiti, kar prinaša dodatne stroške, je pa tudi nekoliko moteč za jezik, saj se pri hranjenju večkrat znajde v stiku z njim.

3. Prozorne snemne folije

Pri tej vrsti zobnega aparata gre za tako imenovani »aligner«, kar pomeni, da skrbi zgolj za premikanje zob. Prozorne snemne folije so priljubljene, saj so praktično nevidne, gre pa tudi za zobni aparat, ki ni nič kaj cenejši od fiksnega, čeprav bi to pričakovali, saj ga ni potrebno nameščati na zobe.

4. Snemni aparat z žičkami

Če fiksni zobni aparati skrbijo za konstanten pritisk na zobe in s tem povzročajo, da se zobje ves čas sili v ustrezen položaj, pa je vloga snemnih nekoliko drugačna.

Snemni zobni aparat
Snemni zobni aparat je običajno manj učinkovit, saj se ga ne nosi ves čas.

Gre za zobni aparat, ki na zobe seveda deluje zgolj v času, ko se ga nosi, zato je še najbolj primeren za otroke in mladino, pri katerih so zobje še v fazi rasti. Na ta način le-tem pomagajo kazati ustrezno smer in jih ne poravnavajo na silo skozi celoten dan.

Izbira ustreznega zobnega aparata je tako morda kar zahteven proces. Najbolje je prisluhniti ortodontu, ki bo znal upoštevati tudi vaše osebne želje in vam na koncu ponudil optimalno izbiro. Najboljši ortodonti nameščajo vse vrste zobnih aparatov in ne zgolj ene.

Več o zobnih aparatih: https://www.zobnavila.si/zobni-aparat