5 težav med nosečnostjo, ki čakajo tudi vas

Težave v nosečnosti

Se pripravljate na najbolj vesel dogodek v svojem življenju? Seveda gre za čas nosečnosti in tisti trenutek, ko otrok prijoče na ta naš svet. Solze sreče staršev, navdušenje, veselje in ljubezen. A je že tako, da je do vsega lepega včasih treba priti po nekoliko težji poti.

Prav vsaka nosečnost je lahko drugačna, a dejstvo ostaja, da se skoraj vse nosečnice spopadajo z nekaterimi težavami, ki verjetno čakajo tudi vas. Pa kar brez strahu. Vse so takšne vrste, da jih je moč obvladati, če se nanje ustrezno pripravite. Včasih pomaga pogovor s kolegico, ki je že šla skozi nosečnost, vsekakor pa pomagajo tudi spodnji nasveti.

1. Težave z zgago

Pekoč občutek v žlički, ki se širi in dviguje vse do požiralnika, je težava, s katero se spopadajo tudi drugi ljudje. Vseeno pa gre za problem, ki se pojavi skorajda pri vsaki nosečnici. Če prej niste imele težav z zgago in se pojavijo med nosečnostjo, bodite brez skrbi. Po porodu se bo stanje vrnilo v normalo.

Zgaga v nosečnosti
Pekoča zgaga in slabost se pojavita med skoraj vsako nosečnostjo.

Medtem pa si bo potrebno nekoliko pomagati na naravne načine, saj je večina zdravil za nosečnico prepovedanih. V prvi vrsti se prehranjujte počasi, hrano dobro prežvečite v manjših grižljajih. Izogibajte se mastni in težki hrani ter nikoli ne jejte v leže, pa če se vam še tako ne da vstati, ker vas boli križ. Pekoč občutek lahko ohladite in umirite tudi z navadnim jogurtom, pred spanjem ne uživajte večjih količin hrane, vzglavnik pa nekoliko privzdignite.

2. Srbeča koža

Še ena izmed nadlog, ki se pojavijo med nosečnostjo, je srbeča koža. Do nje pride zaradi večjega raztezanja kože in je prisotna predvsem na predelu trebuha. Srbečico lahko omilite tako, da kožo ohladite z nekoliko bolj hladno prho ali pa si privoščite kopel z eteričnim oljem kamilice.

Med nosečnostjo se podre hormonsko ravnovesje in ženska postane občutljiva na reči, ki ji prej niso povzročale težav. Bodite izbirčni in previdni pri nakupu pralnega praška. Prav tako velja za mehčalec.

3. Aknasta koža

Akne niso zgolj v domeni najstnic in najstnikov, pač pa se zelo rade pojavijo tudi v nosečnosti. Tudi te so rezultat podrtega hormonskega ravnovesja in so najbolj prisotne v prvih treh mesecih nosečnosti. Težave z aknasto kožo lahko rešite z ustrezno spremembo v prehranjevanju.

Prav tako uporabljajte zgolj blaga mila in izdelke za nego obraza, pri čemer ne uporabljajte grobih prijemov, pač pa pri čiščenju zgolj nežno krožite s prsti po koži. Aken ne stiskajte in v primeru večjih težav poiščite nasvet pri dermatologu.

4. Nastanek strij

Mimo tega enostavno ne more praktično nobena nosečnica. Lahko pa storite marsikaj v tej smeri, da njihov pojav ni preveč izrazit ali pa njihov nastanek v celoti onemogočite. Do strij pride zaradi velikega raztezanja kože. Poskrbite za zdravo prehrano in glejte, da se ne zredite več, kot je to pričakovano.

5. Hemoroidi

Ne glede na to, ali ste imeli s hemoroidi težave že prej ali ne, obstaja precejšnja možnost, da vas bodo prizadeli med nosečnostjo. Hemoroidi niso nevarni, so pa zelo neprijetni, a dobra novica je, da vas po porodu verjetno ne bodo več nadlegovali. Največja težava je zaprtje, zato poskrbite, da bo vaša prehrana naravnana v tej smeri in pijte dovolj tekočine.