Kontrolni zdravniški pregled za vrnitev vozniške

Kontrolni zdravniški pregled

Pot do vozniškega izpita se za večino prične v letih, ko se spogleduje s polnoletnostjo, vanj pa je potrebno vložiti kar nekaj truda, časa in seveda denarja. Prav zaradi vsega naštetega je morebitna izguba vozniškega dovoljenja še toliko bolj boleča.

K sreči pa to še nujno ne pomeni opravljanja izpita od začetka z vsemi stroški vred. Odvisno od teže prekrška in nasveta pravnega strokovnjaka je za to potrebno nemalokrat opraviti kontrolni zdravstveni pregled za voznika. Gre za pregled, pri katerem zdravnik ugotavlja, ali ste še sposobni voziti avtomobil.

Odvzem zaradi alkohola?

V primeru, da ste vozniško dovoljenje izgubili zaradi vožnje pod vplivom alkohola, bo omenjen zdravniški pregled nujen, če si ga želite pridobiti nazaj. Zdravniški pregled lahko opravljate zgolj pri enem od pooblaščenih izvajalcev, pri čemer vas čaka tudi nekaj stroškov.

Vožnja pod vplivom alkohola
Zaradi vožnje pod vplivom alkohola ste lahko ob vozniško dovoljenje.

Pregled bo zajemal preizkus vaših psihofizičnih sposobnosti, krvi in predvsem tistega dela, ki se nanaša na alkoholno obremenjenost telesa. Seveda vas čaka tudi testiranje vida in vse tisto, kar ste dali skozi že prvič, ko ste opravljali zdravniški pregled pred pričetkom opravljanja vozniškega izpita.

Ne spreglejte zakonskih rokov

Da bi preprečili trajni odvzem vozniškega dovoljenja, je potrebno na sodišče poslati predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja. Bistveno je, da se ne zamudi zakonskih rokov, zato po odvzemu vozniške ukrepajte takoj. Najbolj smelo bo, če se boste obrnili po ustrezno pravno pomoč.

Izkušeni pravni strokovnjaki s tega področja vam bodo znali svetovati, kako se lotiti zadeve in vam po dogovoru tudi pripravili vso potrebno dokumentacijo. Ta mora biti popolna, zato je strošek, ki ga boste imeli s tem, precej manjši kot denimo v primeru, da sami ne bi uspeli sestaviti ustreznih dokumentov in bi morali ponovno opravljati izpit.

Kje se nahajajo pooblaščeni izvajalci?

Nekaj, kar je potrebno omeniti glede kontrolnega zdravniškega pregleda, je, da ni nujno, da boste povsod prišli na vrsto v zahtevanem roku. K sreči je na voljo več pooblaščenih izvajalcev, zato bo dovolj, če si boste na spletu ogledali seznam in poklicali za proste termine.

Pooblaščeni izvajalci zdravstvene dejavnosti
Kontrolne zdravstvene pregled opravljajo izvajalci v vseh večjih mestih.

Tudi v tem primeru pa vam lahko pomagajo pravni strokovnjaki, saj navadno vedo, kje boste kar najhitreje na vrsti brez nepotrebnih komplikacij. Omenjen kontrolni pregled je eden ključnih korakov do zaustavitve postopka pred pravnomočnostjo. Ob vseh ostalih izpolnjenih pogojih je tako v največ primerih stranki ugodeno in pod določenimi pogoji prejme nazaj vozniško dovoljenje.

Če ste se znašli v neprijetni situaciji, vsekakor pokličite pravno pomoč, ki vam bo s strokovnimi nasveti in pripravo dokumentacije pomagala do povrnitve vozniškega dovoljenja.