Kako naj se najstnik spopade z mozolji?

Puberteta, ki se lahko pojavi že tudi pri enajstih ali dvanajstih letih, prinaša hormonske spremembe, ki ne vplivajo zgolj na pospešeno rast in telesni razvoj, temveč povzročajo tudi težave, ki niso nikomur pri srcu. Ena teh so mozolji, ki tarejo marsikaterega najstnika, njihovo pojavljanje pa se umiri šele pri dvajsetih letih ali nekaj let kasneje.

Mozolji so za najstnike moteči predvsem zato, ker vplivajo na njihov videz. Pojavijo se v razvojnem obdobju, ko svoj videz pogosto enačijo s svojo sprejetostjo v družbi in je od njega odvisna tudi njihova samopodoba. Kako se torej spopasti z mozolji?

O mozoljih se je potrebno poučiti

Najprej je potrebno najstniku razložiti, da so mozolji ena neizogibnih telesnih sprememb, do katerih pride zaradi povečanega izločanja maščobe iz kože, še dodatno pa na pojavljanje vplivajo nečistoče od zunaj. Zmerna količina mozoljev doleti vsakogar, kadar je teh res veliko in govorimo o aknavosti, pa je potrebno zaradi njih obiskati tudi zdravnika, ki lahko predpiše terapijo.

Mozolji nastanejo v naši koži, zato nad njih ne moremo s silo. Nebrzdano stiskanje mozoljev povzroči na koži poškodbe, ki lahko ostanejo tudi za vedno, prav tako pa z njim tvegamo dodatno okužbo. Če v mozolje vnesemo bakterije, lahko pride tudi do resnejše zdravstvene težave.

Pomembno je, da nastajanje mozoljev čim bolj preprečujemo. To lahko dosežemo s primerno prehrano in higieno.

Kako imeti čim manj mozoljev?

Kožo je potrebno primerno čistiti s čistilnimi sredstvi, ki z nje odstranjujejo nečistoče. Zlasti pri fantih je zavedanje o uporabi primerne kozmetike običajno na nizkem nivoju. Dekleta pa pričnejo v tem času uporabljati tudi dekorativno kozmetiko, torej ličila, ob čemer jih je treba navaditi, da ta tudi redno odstranjujejo in kožo pred spanjem očistijo.

Poleg čistilnih sredstev in krem proti mozoljem so na voljo tudi specifični pripomočki, kot so na primer obliži in maske, ki odstranjujejo ogrce, pa tudi posebna orodja, s katerimi mozolje in ogrce na varen način in brez hudih poškodb kože odstranimo.

Samopodoba ne sme biti odvisna od videza!

V času pubertete je potrebno veliko delati na psihološkem področju in najstniku pomagati, da se ne enači s svojim videzom. Posveča naj se svojim spretnostim in vrlinam, kajti te so tiste, ki mu dajejo vrednost – videz je le površina, ki nima trajne vrednosti. Naj si dopove, da ga drugi sprejemajo in ga imajo radi zato, ker je dober, prijazen in zanimiv, dejstvo, da se mu pojavljajo mozolji, pa na to nima nobenega vpliva.