Kako se znebiti kurjih očes?

Da so kurja očesa nekaj neprijetnega in verjetno tudi neestetskega, nam pove že njihovo poimenovanje. Nekaj, kar je videti kot oko perjadi, na koži zagotovo ne more biti dobro, kajne? Kurja očesa so resnično nadloga, vendar ni nujno, da so tako težavna, kot se zdi na prvi pogled. Zlasti v blažji obliki oziroma v prvi fazi so kurja očesa povsem navadni otiščanci, ki se kažejo z zadebelitvijo manjšega dela kože. Če postanejo bolj resna, pa se zdijo kot bradavice, s piko na sredini, ta pa se kot korenina vrašča v globlje plasti kože. Takrat pride običajno tudi do pritiska na živce in zaradi tega do bolečine.

Zakaj dobimo kurja očesa?

Če bi hodili bosi, ne bi imeli niti kurjih očes niti večine drugih težav s stopali, vendar pa takšna naravna hoja danes seveda ni mogoča. Stopala je potrebno zaščititi z obutvijo, ta pa je lahko pogosto neprimerna. Tudi najbolj udobni in najbolj mehki športni copati se enostavno ne prilegajo vsem, saj so vsaka stopala unikatna.

Bosa noga brez kurjih očes

Je vedno kriva obutev, ki na določenem predelu stopala povzroča pritisk in veliko obremenitev? Seveda, a le do neke mere. Obutev lahko krivimo, če dodatne obremenitve stopal ne povzročamo tudi sami. Eden od razlogov za pogostejše pojavljanje kurjih očes je namreč lahko tudi debelost, saj velika telesna masa obremenjuje stopala.

Kako zdravimo kurja očesa?

Dokler so kurja očesa v zgodnji fazi in ne povzročajo resnih težav, jih lahko skušamo odstraniti z naravnimi preparati. Kurje oko večkrat pokapamo s sokom netreska (uhca), jabolčnim kisom, limonovim sokom, natremo s čebulo ali česnom. Ob tem seveda tudi skrbimo za razbremenitev, torej zamenjamo obutve in vsaj doma hodimo zgolj v nogavicah ali bosi.

Kadar domače terapije ne delujejo, so vam v lekarni na voljo mazila in tinkture, ki so nekoliko bolj agresivni preparati in jih je običajno treba nanašati dvakrat dnevno, da razjedajo poroženelo kožo, pa je pogosto videti takoj.

Kirurška odstranitev kurjega očesa

Kaj pa, kadar nič ne pomaga? Takrat se kurja očesa odstranijo kirurško, v lokalni anesteziji. Pri tem se odstrani tako zunanjo plast kurjega očesa kot tudi s kirurško žličko izdolbe notranjo, ki se vrašča globoko v kožo.