Česen kot naravno zdravilo

Gotovo ni med nami nikogar, ki ne bi vedel, da velja česen za naravno zdravilo oziroma ima antibiotični učinek, vendar pa nas je malo, ki bi ga v ta namen uporabljali. Na česen večinoma še vedno gledamo kot na začimbo, s katero damo jedem nekoliko bolj oster in izrazit okus, to pa je tudi vse. Da bi uporabljali česen kot naravno zdravilo, pa je že treba nekoliko pobrskati med zapiski naših babic.

Zdrav zadah

Stroki česnaRazlog, da česna ne uporabljamo pogosteje, je zagotovo neprijeten zadah, ob potenju pa se zaradi njega pojavi tudi neprijeten telesni vonj. Vonj česna lahko pripišemo njegovi vsebnosti žvepla oziroma žveplove kisline, ki pa je znana po svojih blagodejnih učinkih na telo.

Zato se česen v medicini, ki temelji na naravnih zeliščih in preparatih, uporablja kot zdravilo pri okužbah tako z virusi in bakterijami kot z glivicami, priporoča pa se tudi pri srčno-žilnih boleznih, kot so povišan holesterol, poapnenje žil ter visok krvni tlak. Celo proti raku naj bi bil česen učinkovit.

Kdaj in kako uživati česen?

Ker česen v primerjavi z zdravili iz laboratorijev nima škodljivih stranskih učinkov, ga lahko uživamo preventivno, prav tako pa tudi takrat, kadar občutimo zdravstvene tegobe. Večina ljudi ga dodaja raznim mesnim jedem in zelenjavnim omakam, vendar pa je tudi uživanje presnega česna več kot priporočljivo.

Kadar se vas loteva prehlad, lahko česen nasekljate in ga zmešate z nasekljanim ingverjem ter medom, s čimer pripravite odlično zdravilo proti prehladnim obolenjem. Če bi radi česen za zdravje in krepak imunski sistem uživali vsak dan, pa ga uporabite za bolj okusen napitek. Naredite si smoothie iz paradižnika, ščepca soli in po želji tudi malo limoninega soka, vanj pa zmeljite tudi strok česna. Ne le, da boste zaužili česen, temveč boste telo poživili tudi z vitamini iz paradižnika.

Sicer pa velja česen dodajati jedem, kot so pica, ribe in morski sadeži, solatam … Tako boste na preprost in naraven način poskrbeli za svoje zdravje brez posebnega truda.