Kdaj opraviti test nosečnosti?

Test nosečnosti, ki ga lahko kupite v lekarni, je poleg testiranja pri zdravniku eden najbolj gotovih načinov, da se prepričate o tem, ali ste zanosili. Seveda pa velja, da je potrebno test opraviti takrat, ko lahko pričakujemo, da bo rezultat pravilen. Pri tem velja, da je pozitiven rezultat vedno pravi, pri negativnem pa lahko pride tudi do napake, če test nosečnosti ni bil opravljen pravilno.

Zakaj je tako? Test nosečnosti pokaže pozitiven rezultat glede na nosečniški hormon, ki se nahaja v urinu. Če tega test zazna, potem ni dvoma: noseči ste! Kaj pa, kadar test pravi, da niste? Morda je res tako, morda pa je hormona zaenkrat le še premalo, da bi ga test zaznal.

Pozitiven test nosečnosti

Razloga, da lahko urinski nosečniški test pokaže »lažen« negativni rezultat, sta dva. Prvi je ta, da ste test opravili prehitro, torej še preden je v vašem telesu prišlo do izločanja nosečniškega hormona. Drugi razlog pa je, da je hormona zaenkrat še v premajhni količini, da bi ga test zaznal, saj morda ni tako visoko občutljiv.

Kdaj torej opraviti test nosečnosti?

Če sumite, da ste noseči, vsekakor velja s testom počakati vsaj do izostanka mesečnega perila, saj pred tem test ne bo pokazal ničesar. Tudi izostanek mesečnega perila je lahko še nekoliko zgoden čas za pravilen rezultat, saj se je nosečnost dejansko šele pričela. Čeprav se nosečnost sicer šteje od zadnje menstruacije dalje, je prišlo pri rednem ciklu do oploditve verjetno šele dva tedna kasneje, ugnezditev oplojenega jajčeca pa se je zgodila še po tem. Kadar vaši ciklusi niso povsem redni, pa velja počakati še dlje …

Kako je torej najbolje ravnati oziroma kako in kdaj opraviti test nosečnosti? Za najhitrejši rezultat je najbolje, da se odpravite k zdravniku, saj vam bodo v laboratoriju tudi v zgodnji fazi nosečnosti najprej povedali, ali sum nosečnosti drži. Sicer pa kupite urinski test nosečnosti v lekarni. Izberite takšnega, ki je kar najbolj občutljiv oziroma zazna najmanjšo količino hormona v urinu. Opravite test natančno po navodilih, torej s prvim jutranjim urinom. Če je test negativen, a mu ne zaupate, ga čez teden dni ponovite.