Kako zajtrk vpliva na hujšanje?

Zajtrk in hujšanje

Eden največkrat slišanih pregovorov je tisti, ki pravi: »Zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač.« Iz tega sledi, da je zajtrk najpomembnejši obrok med vsemi, saj nas založi s prepotrebno energijo za pričetek dneva, ko se šele pripravljamo na delo, šolo ali druge obveznosti in obremenitve.

Ljudje, ki se soočajo s prekomerno telesno težo, se velikokrat znajdejo v škripcih, ko je treba predse postaviti krožnik. Večna dilema: »Sploh kaj jesti ali raje nič?« Seveda telo potrebuje energijo, vitamine in minerale, zato popolno odrekanje hrani ne vodi do želenega cilja, pač pa le v večje težave.

Kvaliteten zajtrk je najboljša navada

Zakaj navada? Ker veliko ljudi pravi, da zajtrka enostavno niso navajeni jesti. In res je tako. Nekaj podobnega se dogaja pri rekreaciji. Sprva je malce težje, ko pa se telo navadi, možgani pričnejo kar sami klicati po vadbi. Enako je z zajtrkom. Če ste oseba, ki ne zajtrkuje, boste morali nekoliko spremeniti svoje navade.

Navajanje na zajtrkovanje
Kot na vse ostalo, se je tudi na zajtrkovanje potrebno privaditi.

Vstati kakšno minutko prej, si pripraviti zajtrk in ga zaužiti ne glede na to, da vam želodec pravi, da ni lačen. Po nekaj dneh se boste na to novo rutino privadili in nenadoma si ne boste znali več predstavljati jutra brez dobrega zajtrka. Seveda niso vsa živila primerna za zajtrk, a presenečeni bi bili, kako veliko jih je. In ne, to niso samo ovseni kosmiči.

Kaj jesti za zajtrk?

Seveda so med najbolj priljubljenimi prav ovseni kosmiči. In to z razlogom. So okusni, hitro pripravljeni in nasitni. Zagotavljajo nam tudi prepotrebno energijo za pričetek dneva in nam pomagajo zdržati do naslednjega obroka. Pri izbiri kosmičev pa je potrebno paziti, saj jih ima kar nekaj precej dodanega sladkorja. Treba bo gledati na embalažo pred nakupom, ko pa boste vedeli, po katerih seči, to več ne bo problem.

Tudi sami si jih doma ne sladite, če želite shujšati. Uporabite raje nekaj koščkov sadja ali malo medu. Telo vam bo zjutraj hvaležno tudi za jajca, ki poleg beljakovin in zdravih maščob vsebujejo vse esencialne aminokisline in holin. Od kruha naj bo na mizi le polnozrnati kruh, ki ga lahko po želji obložite s kakšno rezino pršuta ali lososom. Tudi mlečni namaz vam bo dobro del.

Zajtrk naj vas nasiti

Prvi obrok v dnevu mora biti nasiten in vsebovati dovolj kalorij, ki jih telo do naslednjega obroka pokuri. Prav zato z nekaj ogljikovimi hidrati zjutraj za zajtrk ni nič narobe. Hkrati vam bo takšen obrok pomagal tudi pri tem, da vas do malice ne bo zgrabila volčja lakota.

Četudi bi do tega prišlo, pa takrat ne segajte po nezdravih prigrizkih, ampak imejte pri sebi za pest mešanih oreščkov. Nekateri za zajtrk pojedo tudi kaj, kar je ostalo od kosila iz prejšnjega dne. Seveda se zjutraj ne gre prenajesti, vendarle pa je potrebno misliti na potrebno energijo.

Ne pozabite na gibanje

Pri hujšanju pa ne bo pomagal le zdrav zajtrk, pač pa tudi redno gibanje. Zjutraj si vedno vzemite čas za telovadbo, razgibajte ude in raztegnite hrbtenico. Če je le mogoče, pojdite v službo peš ali s kolesom, tudi tam pa ne uporabljajte dvigala. Če to ni mogoče in morate uporabiti avtomobil, ga vsaj parkirajte nekoliko dlje in se sprehodite tako na poti v kot iz službe.

Če imate doma oziroma v službi dvigalo, uporabite večkrat stopnice. Zajtrk vam bo dal dovolj moči in volje za takšno razgibavanje. Seveda si ne želite biti tam prepoteni, a nekajkrat vendarle lahko greste tudi peš. Popoldne si privoščite vsaj pol ure hitre hoje in ne pozabite, da lahko s slabim kosilom ali večerjo hitro pokvarite, kar ste dobrega postorili do takrat.