Salicilna kislina – najboljše orožje proti mozoljem

Vas mučijo mozolji in ne veste, kako kar najbolj učinkovito preprečiti njihovo nastajanje? Da bi bili v boju z njimi uspešni, je potrebno skrbeti za čiščenje kože, za zdravo prehranjevanje, prav tako pa se je potrebno izogibati stresu. Vendar pa na ta način ne moremo v celoti vplivati na povečano izločanje loja oziroma kožnih maščob, ki je še posebej intenzivno v času pubertete. Gre namreč za obdobje, ko telo preplavijo hormoni, nujni za spolni razvoj. Ti hormoni so krivi tudi za kožne spremembe oziroma mozolje.

Kljub temu, da mozoljev ni mogoče v celoti preprečiti, pa lahko na njihov nastanek vplivamo, s tem ko s kozmetiko proti mozoljem vplivamo na izločanje maščob in preprečujemo, da bi ta ostala ujeta v koži. To nam omogočajo kreme in sredstva za čiščenja kože, katerih bistvena sestavina je salicilna kislina.

Kaj je salicilna kislina?

Salicilna kislina - formulaSalicilna kislina se pogosto pojavlja z oznako salicilna kislina (BHA), kar pomeni, da gre za beta hidroksilno kislino, ki je topna v maščobah. Proizvajajo jo rastline (ime je dobila po vrbi), njena naloga pa je zaščita rastlin pred vplivi okolja in škodljivci.

Zakaj je salicilna kislina tudi najpomembnejša sestavina kozmetičnih sredstev proti mozoljem? Prav zaradi njene topnosti v maščobah. Mozolji namreč nastanejo zato, ker se v pori oziroma mešičku nabere kožna maščoba (sebum), kar se kaže v obliki ogrcev in z vnetjem v obliki mozoljev. Da bi ogrce in mozolje odpravili, je potrebno loj iz kože odstraniti, za to pa lahko poskrbi prav salicilna kislina, ki prodre v njegovo notranjost. S tem, ko neovirano prodre v kožne maščobe, lahko poskrbi za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, ki povzročajo mašenje mešičkov in por.

Poleg tega, da raztaplja maščobe in tako preprečuje nastanek mozoljev, pa salicilna kislina deluje tudi protivnetno. Podobno kot na primer aspirin (acetilsalicilna kislina).

Odpravljanje ogrcev in mozoljev

Salicilna kislina je bistvena sestavina kozmetike proti mozoljem, pri čemer velja opozoriti, da naj je ti vsebujejo do dva odstotka. Tovrstna kozmetika je na voljo brez recepta, v vseh drogerijah. V primeru, da bi bilo salicilne kisline več, lahko ta povzroči draženje kože, v omenjeni koncentraciji pa se lahko zgolj pri najbolj občutljivih na koži zazna za trenutek nekoliko pekoč občutek. Poleg nje so seveda pomembne tudi druge sestavine kreme proti mozoljem. Te morajo dodatno pomagati pri čiščenju in tudi pri negi kože, da je ta primerno nahranjena in zadržuje vlago.

Sredstva, katerih sestavina je salicilna kislina, pa žal niso primerna za tiste, ki so nanjo preobčutljivi. Če ste alergični na aspirin in sorodna zdravila, potem za vas ni primerna. Prav tako pa se o uporabi kozmetike s salicilno kislino dodatno posvetujte, če že uporabljate kremo proti aknam, ki vam jo je predpisal zdravnik.